Karbonik heeft een verf ontwikkeld die warmte afgeeft. Door elektriciteit is er geen radiator meer nodig. De presentatie van Heat-Paint was in het ICDUBO-gebouw in Rotterdam. Daar worden veel meer duurzame bouwmaterialen getoond. Het is ook de enige plek in Nederland waar de verwarmende verf op de muur zit.
Heat Paint
De introductie van Heat Paint was op 6 juni, in het ICDuBO-gebouw in Rotterdam, waar veel meer duurzame bouwmaterialen worden getoond. Het is ook de enige plek in Nederland waar de verwarmende verf al op de muur zit. Je kunt dus zelf voelen dat het werkt. “We doen al enige jaren in elektrische verwarmingsfolie op basis van carbon”, legt Koen Klooster uit. Samen met Bart Klopstra en diens vader Hans vormt hij het bedrijf Karbonik. Klooster en Klopstra sr. zijn elektrotechnisch ingenieur van huis uit, Klopstra jr. is natuurkundige. Het product kwamen ze op het spoor door een zakenreis in Turkije. “In de moskeeën in Turkije wordt massaal gebruik gemaakt van dergelijke folie. Als vloerverwarming. In een moskee komen mensen meerdere keren per dag relatief kort samen om knielend op de grond te bidden. Gewone vloerverwarming moet dan de hele dag aanstaan. Karbonik vloerverwarming zet je even van tevoren aan en kun je meteen na afloop uitschakelen.”
Eigenschappen van carbon
De verwarming is gebaseerd op de eigenschappen van carbon. Het is ruim verkrijgbaar, geleidt stroom, maar kent ook weerstand bij de juiste dikte en samenstelling. Zwakstroom wordt toegevoegd aan een dunne koperen strip, vindt zijn weg door de stroken carbon naar een andere koperen strip op zo’n 70 centimeter afstand en geeft zo, door de weerstand, infrarood warmte af. “We importeren de folie uit Turkije als vloerverwarming”, vertelt Klopstra. “We leveren het in breedtes van 20 tot 100 cm en lengtes tot 100 meter. Je kunt er parket, vloertegels of tapijt overheen leggen. Het bespaart op gas en als je je stroom zelf produceert met zonnepanelen ben je nog goedkoper uit.”
Zelfklevende koperstrips
Klooster: “De verf is een vergelijkbare vinding, maar wordt gemaakt in Duitsland. Het principe is precies hetzelfde: je brengt op ongeveer 70 centimeter afstand twee 50 micron dunne, zelfklevende koperstrips aan en overschildert het hele vlak met Heat Paint. Daarna kun je de muur afwerken met een primer en een eindlaag.” Klopstra: “De koperen geleiders zijn met een connector aan een installatiedraad bevestigd. De connector en de draad kun je wegwerken achter een holle plint.” De draden gaan naar een transformator, die vier vlakken van één vierkante meter van stroom kan voorzien. “Dat oppervlak is meer dan genoeg voor de verwarming van een ruimte van 25 vierkante meter, een flinke kamer dus”, zegt Klooster. “Ook bij zeer lage temperaturen. We hebben het over zelfstandige verwarming van de ruimte, er is niets anders nodig.” Alles werkt op zwakstroom, 22 volt, dus schokken kun je er niet van krijgen. Ook kan er gewoon een spijker in de muur geslagen worden. Al is het niet aan te raden om daar vanwege de warmte, een kwetsbaar schilderij aan op te hangen.